eshop
 

Výhody osvětlení s vyměnitelným světelným zdrojem. Část 2: Dobrá dostupnost

8. 1. 2024

Autor: Maija Alasalmi

Pokud jde o výměnu osvětlení a výběr řešení osvětlení pro vaši firmu, může být obtížné orientovat se v džungli nesčetných možností. Proto jsme se rozhodli napsat blogovou sérii a popsat výhody řešení výměnného zdroje světla.

*Výhody osvětlení s vyměnitelným světelným zdrojem. Část 2: Dobrá dostupnost*

Dostupnost LED trubic nyní i v budoucnu je garantována mezinárodní normou (EN62776) dokončenou v roce 2014, ale co to vlastně znamená a jaké jsou výhody?

EN62776 je harmonizovaná norma pro dvoupaticové lineární LED trubice připravená Mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC). V praxi zajišťuje, že výměna zářivek T8 a T5 za LED trubice je snadná a bezpečná.

  • Norma umožňuje vyměnit staré zářivky za LED trubice a později používat standardizované LED trubice bez ohledu na značku.
  • Norma definuje vlastnosti LED trubice, jako je její mechanická odolnost, fyzické rozměry a elektrické vlastnosti, a stanoví požadovaná označení na výrobcích a také jednotné zkušební postupy.
  • Norma definuje požadované vlastnosti LED trubic, aby byly vzájemně kompatibilní, a zajišťuje, aby použitelnost všech produktů na trhu byla co nejjednotnější.

 

Valtavalo byl zapojen do procesu standardizace od samého počátku. LED trubice vnímáme jako vynikající protipól kultury vyhazování, kterou bohužel často diktují technologie přijaté společností i samotné podniky. Záleží nám na tom, aby námi nabízené osvětlení vydrželo a šetřilo životní prostředí – standard usnadnil, aby se kvalitní LED trubice s dlouhou životností staly běžnějšími po celém světě.

Většina pevných LED svítidel dostupných na trhu je specifická pro výrobce a mezi výrobci neexistuje žádná standardizovaná kompatibilita. Když se svítidlo nebo část svítidla porouchá, musí být vždy kontaktován stejný výrobce, pokud má osvětlení zůstat konzistentní. Přesto není však zaručeno, že bude stejný model svítidla na trhu stále dostupný.

Při výběru se proto vyplatí podívat se trochu dále do budoucnosti. Pokud potřebujete pomoc při rozhodování, kontaktujte nás. Rádi vám pomůžeme s případnými dotazy ohledně osvětlení.

Přečtěte si také Část 1: Udržitelnost.

PS. Před výměnou zářivkových trubic za LED trubice je vhodné nejprve zkontrolovat stav starých svítidel, zda zůstanou funkční po dobu životnosti nových LED světelných zdrojů. Pokud ne, můžete také vyměnit staré zářivkové svítidlo za zcela nové svítidlo určené pro výměnné LED světelné zdroje. V budoucnu pak lze modernizaci na nejnovější technologii osvětlení provést jednoduše výměnou starých trubic za nové standardní trubice s nízkými náklady.