eshop
 

Zdá se, že na trhu s osvětlením nic není trvalé, kromě změny

12. 2. 2019

Je to pár let co nás legislativa vedla k tomu, abychom opustili žárovky a začali používat kompaktní zářivky, a teď všichni mluví o samotných LED diodách. Trh s osvětlením se za posledních 10 let od zavedení LED osvětlení zcela změnil. LEDky neboli světlo emitující diody, jsou však překvapivě starým vynálezem. Poprvé byla dioda karbidu křemíku vyrobena, aby vyzařovala slabé světlo, na počátku 20. století, ale obecně si lidé myslí, že LED diody byly vytvořeny v laboratořích General Electric v šedesátých letech minulého století. První, které byly vytvořeny, byly červené LED. Ty se používaly jako signální světla. Tehdy ještě nemohly být LED diody použity pro všeobecné osvětlení.

Teprve na přelomu tisíciletí se začal trh s osvětlovacími zařízeními probouzet, poté co se výroba bílých LED na bázi modrých diod stala dostatečně ekonomickou. Velké mezinárodní korporace vyrábějící osvětlení byly překvapeny, když na trh vstoupili malí a agilní hráči, kteří začali jako první LED technologii nabízet. Nejprve se LED produkty vyráběly po celém světě, později se výroba soustředila téměř pouze v Asii.

Čínská politická atmosféra a zvýšená prosperita utvořili vhodné podmínky pro vznik nového typu podnikání a na trh s osvětlením vstoupilo náhle tisíce nových čínských firem, které vznikly ve městě Shenzhen a vytvořily tak v této oblasti nový ekosystém. Čínská levná práce, dobrá dostupnost surovin a silná konkurence vedly k rychlému poklesu cen výrobků, na kterou nebyl připraven tradiční trh s osvětlením. Stovky menších a desítky velkých výrobců osvětlení již věděly, že nadměrná nabídka povede k cenové válce, která bude znamenat rozpad ziskovosti a odchod mnoha firem z trhu.

Vzhledem ke zpřísněným legislativním požadavkům na energetickou účinnost a záplavě LED osvětlení v regálech obchodů, vymizely z obchodů všechny tradiční žárovky. Lidé dnes nakupují buď integrovaná LED svítidla, nebo LED světelné zdroje. U integrovaných LED svítidel se LED technologie prodává jako jednorázový produkt (LED moduly jsou součástí svítidla). Tato led svítidla mají dlouhou životnost, ale nemají vyměnitelný světelný zdroj. Existují sice integrované světelné zdroje, které mají vyměnitelný světelný modul nebo zdroj napájení, ale výrobky různých výrobců nejsou vzájemně kompatibilní a nelze zaručit, že náhradní součásti budou za několik let k dispozici.

LED světelné zdroje, které nahrazují tradiční zářivky a halogenové a kompaktní fluorescenční žárovky, se prodávají v supermarketech, hobby-marketech a prodejnách elektro stejně jako se prodávaly před několika lety tradiční zářivky a žárovky. LED světelné zdroje se používají hlavně k nahrazení jejich předchůdců ve starých svítidlech a osvětlovacích tělesech, vedle toho se prodávají i nová svítidla s vyměnitelnými světelnými zdroji LED. S rostoucí digitalizací lze také koupit LED světelné zdroje online, ale na základě nedávných kontrol na místě provedených finskou Agenturou pro bezpečnost a chemické látky (Tukes) je jen malé procento levných LED žárovek zakoupených v internetových obchodech bezpečné.

Motiva, finská státní společnost podporující udržitelnou změnu, vznáší obavy z nového problému vyvolaného technologickými změnami. Podle nové tiskové zprávy společnosti Motiva může být pro mnoho lidí překvapením, že se v nových svítidlech LED nedá vyměnit žárovka. Při profesionálním použití je pak problém ještě větší. Firmy často kupují desítky nebo stovky LED svítidel najednou, ale není zaručeno, že po několika letech najdete na trhu stejný model svítidla, kterým nahradíte vadné kusy. To znamená, že místo výměny žárovky firmy musí zaplatit spoustu peněz za výměnu svítidel, smířit se s nerovnoměrným osvětlením nebo v nejhorším případě předčasně rekonstruovat celou osvětlovací soustavu a vyměnit řídicí systém včetně všech svítidel. Mnoho majitelů nemovitostí již přestalo používat LED svítidla, ve kterých nelze vyměnit světelný zdroj.

Inka Oy, přední výrobce textilií v severských zemích, založeno v roce 1989, je jednou z těchto společností. "Při rekonstrukci osvětlení chceme, aby osvětlovací soustava byla udržitelná a vydržela nám velmi dlouhou dobu. Přestože výrobci slibují dlouhou životnost LED svítidel, je jasné, že se v průběhu času určité poruchy v instalaci, ve které je použito velké množství svítidel, vyskytnou. V těchto případech je rozhodující snadná servisovatelnost a jistota dostupnosti zboží v budoucnu. Vybrali jsme proto LED trubice, které lze snadno vyměnit a servisovat, díky mezinárodnímu standardu, který zaručuje jednotnost i kompatibilitu po dlouhou dobu, "říká Sirpa Heinämäki, viceprezidentka společnosti Inka Oy.

To je také stejná věc, kterou nedávno zmínil magazín LuxReview. Návrh nových evropských předpisů na Ecodesign zvýšil pravděpodobnost návratu do časů svítidel s výměnnými světelnými zdroji. Podle radikálních návrhů budou muset výrobci svítidel vyrábět světelné zdroje vyjímatelné a vyměnitelné z osvětlovacího tělesa už od roku 2021. Návrhy, pokud budou přijaty, budou mít významné dopady na to, jak se budou světla vyrábět.

I přesto, že bouřka vyvolaná LED technologií právě utichá, trh s osvětlením je stále uprostřed turbulentních let. Průmysl se trvale změnil a různí aktéři nyní budují své pozice a hledají způsoby, jak se odlišit, aby překonali problém ziskovosti, který v současné době otřásá přehřátým trhem. To může být také prospěšné pro zákazníky, protože ceny jsou nižší než kdy jindy ve vztahu k tomu, jak dobrá energetická účinnost a životnost osvětlovacích produktů v současné době je. Situace na trhu však není udržitelná, protože na trhu neexistuje dostatek zákazníků pro tisíce výrobců osvětlení, které vznikly v posledních deseti letech. Společnosti v tomto odvětví nyní bojují o přežití a pravděpodobně v blízké budoucnosti uvidíme další bankroty, firemní akvizice a fúze. V současné době se na trhu s osvětlovacími zařízeními nic nezdá trvalé. Kromě změny.

LuxReview article: http://luxreview.com/article/2018/04/will-eu-bring-back-lamp-and-luminaires-