eshop
 

LED trubice Valtavalo® G4 - Světlo bez podprahového blikání a stresu

LED trubice Valtavalo® G4 | LED trubice Valtavalo
Kajaani/Oulu, Finsko
6. 2. 2016

LED trubice Valtavalo® G4 je první "neblikající" LED trubicí na trhu, vyrobená dle normy EN 62776

Většina lidí si myslí, že LED světla neblikají. Tato domněnka je založena na klamné prezentaci výrobců a dodavatelů, kteří tím ve většině případů myslí, že blikání nelze vidět lidským okem. To však neznamená, že není přítomno.

Podle několika nedávných studií zabývajících se blikáním světel a jejich dopadem na dobrou náladu a zdraví lidí, může blikání způsobit mnoho různých onemocnění, jako jsou bolesti hlavy, únava a stres. Blikání také ztěžuje soustředění se na práci a způsobuje určité nepohodlí. Navíc ovlivňuje pohyby očí; čtení za blikajícího světla zdvojnásobuje počet očních pohybů a tím zpomaluje rychlost čtení.

Blikání může být viditelně rušivé, ale nemusí být vždy zřetelné lidským očím. Musíme ale vzít v úvahu, že ačkoliv lidé blikání vědomě nepoznají, sítnice a mozek si jej všimnou velmi dobře.

Podprahové blikání světel je způsobeno rychlým kolísáním napětí v napájecí síti. Mnoho klasických zdrojů světla, jako například zářivkové trubice s magnetickým předřadníkem; jsou obzvláště citlivá na toto kolísání, ale stejně tak jsou na tento problém citlivé i LED světelné zdroje, které způsobují škodlivé blikání. Bliknutí není jen neodmyslitelnou vlastností používaného světelného zdroje; ale je to vlastnost světelného zdroje v kombinaci s příslušnou elektronikou, jako je předřadník u zářivek nebo ovladač u LED diod.

Bylo zjištěno, že frekvence blikání v rozsahu 3-70 Hz je velmi dobře rozpoznatelná, avšak lidé začínají věnovat více pozornosti až dlouhodobému vystavení vysokofrekvenčnímu blikání, tj. 70-160 Hz. Někteří vědečtí pracovníci dokonce tvrdí, že sítnice dokáže snímat blikání až do 200 Hz, ale testy prokázaly, že nad 160 Hz jsou účinky blikání na zdraví lidí zanedbatelné.

U LED trubice Valtavalo G4, byl tento problém vyřešen investicemi do řídící technologie. Podprahové blikání neposouvá na vyšší frekvenci, ale odstraňuje jej. Přítomno je pouze velmi slabé blikání na úrovni 100/120Hz (dvojnásobek frekvence sítě). Procento blikání u zářivek a běžných konkurenčních LED trubic je cca 30 %, zatímco u LED trubic Valtavalo G4 je blikání pod hranicí 5 %, což v praxi znamená, že tato světla vůbec neblikají.

Kromě pozitivního vlivu na zdraví a dobrou náladu, přináší odstranění blikání i další výhody – nahrávání vysoce kvalitních videí a zachycení pomalých pohybů, plus některé další aplikace strojového vidění, jež je možné provádět jen v prostorách osvětlených světly bez blikání.

Blikání se měří buď procentem blikání, nebo indexem blikání. Je třeba si však uvědomit, že tyto dvě hodnoty nejsou vzájemně srovnatelné. Vypočítávají se nezávisle na frekvenci.

Podle našich nejlepších poznatků, je Valtavalo G4 první LED trubicí bez blikání, která je vyráběna v souladu s LED trubicovým standardem EN 62776, znamená to, že trubice je retrofitní a obsahuje interní driver. Dříve byly na trhu pouze LED trubice bez blikání používající externí driver.

Orientační hodnoty procenta blikání některých světelných zdrojů:
zářivkové trubice (elektromagnetický předřadník)  > 30 %
zářivkové trubice (elektronický předřadník)              28,4 %
běžné led trubice                                                           > 30 %
klasická žárovka                                                               8,4 %
Valtavalo® G4                                                                 < 5 %

 

Více informací:

1) Poplawski, M.E. & Miller N.M. Flicker in Solid-State Lighting: Measurement Techniques, and Proposed Reporting and Application Criteria, 2013

2) 1789-2015 - IEEE Recommended Practices for Modulating Current in High-Brightness LEDs for Mitigating Health Risks to Viewers

3) Články:

Hur påverkas vi av flimmer och osynliga ljusmodulationer?, Ljuskultur 5/2013

Proper driver design eliminates LED light strobe flicker, LED’s Magazine 04/2014

Understand the lighting flicker frustration, LED’s Magazine 11-12/2015

Chart the course of energy-efficient SSL through lighting regulations, LED’s Magazine 10/2015