eshop
 

Jaká úskalí nám hrozí při investování do LED osvětlení?

Úskalí při investování do LED osvětlení | LED trubice Valtavalo
19. 9. 2016

Během několika posledních let se na trhu s osvětlením stala velmi populární LED technologie. Důvod je prostý - dá se pomocí ní vyrobit světlo dostatečné kvality, a to energeticky podstatně efektivnějším způsobem. Nicméně i v samotném ráji existují nástrahy. Při investování do LED osvětlení byste si tak měli být vědomi několika naprosto běžných úskalí.

​Důvodem úskalí popsaných v tomto článku je to, že konstrukce LED osvětlení je často podstatně složitější, než byla konstrukce starší technologie.

Günther Sejkora, který má bohaté zkušenosti v oblasti osvětlovací technologie, objasňuje tyto problémy ve svém nedávno zveřejněném článku “Lifetime and Reliability (Životnost a spolehlivost)” (1), jež byl zveřejněn v magazínu LED Professional.

“Má dlouhá životnost a vysoká spolehlivost LED komponent ten samý význam pro komplexní SSL výrobky? Určitě ne! Existuje totiž mnoho součástí (napájecí zdroj, driver, optické prvky, těsnění) se srovnatelnou nebo dokonce nižší životností, než kterou mají LED komponenty ve svítidle nebo modulu. Také environmentální podmínky LED se mohou lišit v závislosti na SSL výrobku nebo aplikaci, kde se zrovna používá ", vysvětluje Sejkora v článku.

Situace popsaná v článku v magazínu LED Professional popisuje způsoby, jaké dodavatelé LED osvětlení zahrnují do svých záručních podmínek za zboží. Ty jim umožní vzdát se odpovědnosti, když je někdo požádá o opravu nebo vrácení peněz.

Zajímavým příkladem záruční politiky jsou omezení Aura Light: ta tvrdí, že se u 10 procent výrobků musí objevit poruchy: „V případě, že by poruchovost ve stanovené záruční době byla vyšší než 10 %, Aura Light bezplatně nahradí vadné díly." (2)

Odešel by tedy zákazník s prázdnou, kdyby ze série 1000 světel bylo špatných “jen” 99?

Každý, kdo investuje do LED osvětlení, by si měl pečlivě pročíst záruční politiku dané LED technologie, o které uvažuje, že si ji pořídí: kolik omezení a kolik “textu napsaného malým písmem” obsahuje?  

Důležitou otázkou vztahující se k vlastnostem a záruční politice LED produktů je používaná okolní teplota LED svítidel a LED komponent: provozní životnost výrobku je téměř bez výjimky měřena při "pokojové teplotě", tj. + 25 °C, ale skutečná teplota provozního prostředí je často vyšší.

U stropu je teplota alespoň o pět, a někdy až o 20 stupňů vyšší, než u země. Kromě toho může provozní teplota LED světla uvnitř svítidla snadno vyšplhat na teplotu až o 10 stupňů vyšší, než je teplota vně svítidla.

Je známým pravidlem, že když teplota stoupá, provozní životnost elektronických součástek se sníží na polovinu, a to při každém zvýšení provozní teploty o 10 stupňů Celsia. LED diody jsou elektronická zařízení, a stejně tak řídicí elektronika celého výrobku.

V praxi to může znamenat, že LED trubice ve svítidle, která slibovala životnost 50.000 hodin, vydrží v uzavřeném svítidle a na stropě sotva tak dlouho, jako levná tradiční zářivka.

Při pokusu vyhnout se nástrahám u LED osvětlení byste také měli vzít v úvahu, že se často může velmi lišit světelný tok (lm) uvedený v prospektech a produktových kartách a skutečně měřený světelný tok.

V důsledku toho pak nemůže být dosažena cílová úroveň osvětlení a prostor je osvětlen méně, než bylo plánováno, nebo je tmavší než předtím.

Časopis LUX Review nedávno zveřejnil rozsáhlý přehled LED trubic (3). Laboratorní měření zjistila, že světelný tok 3.700 lm, který slibovala dobře známá společnost Philips, byl pro jednu z těchto trubic jen 3.341 lm, a slibovaná světelná účinnost 150 lm/W pak jen 134 lm/W.

Všem, kteří se chystají investovat do LED osvětlovacího systému, doporučuji si přečíst článek v LUX Review (3) a následný článek  Valtavalo (4). Při sestavování tabulek výsledků byly Valtavalem použity průměrné hodnoty ze všech výsledných hodnot uvedených v původním článku, přičemž časopis LUX Review se rozhodl doporučit LED trubice z každé ze čtyř měřených kategorií vlastností.

Článek o LED trubicích zveřejněný v časopise LUX Review je mimochodem první svého typu, který bere v úvahu vlastnosti osvětlení, jež jsou důležité zejména při práci v uměle osvětleném prostředí: blikání (5) – nebo vlastně spíše neblikání.

Jaké informace přinášejí dodavatelé u popisů svých LED produktů a jaké informace o blikání poskytují oproti tomu ověřená měření hodnot prezentovaná v magazínech? Že by další možné úskalí?

Odkazy:

(1) https://www.led-professional.com/resources-1/articles/lifetime-and-reliability

(2) http://www.auralight.com/wp-content/uploads/2014/09/EN_GUARANTEE-Aura-EasyT8-Long-Life-Family.pdf

(3) http://luxreview.com/review/2016/05/led-tubes-to-replace-t8-fluorescent-lamps

(4) http://valtavalo.fi/blogikirjoitukset/valtavalos-flicker-free-g4-led-tube-was-a-success-in-an-international-led-tube-comparison/?lang=en

(5) http://valtavalo.fi/tiedotteet/non-flickering-led-tubes-onto-the-market-from-finland/?lang=en